E din ce în ce mai greu să-ți permiți un apartament în România: prețuri explozive

de: Mădălina Bahrim
18 12. 2021

Anul 2021 se încheie cum nu se poate mai rău pentru piața imobiliară românească, dacă analizăm situația din perspectiva cumpărătorului.

Prețurile apartamentelor au crescut semnificativ în ultimul an. Deși traversăm un al doilea an pandemic marcat de incertitudini economice, restricții în unele domenii de activitate și concedieri, se pare că românii încă au un apetit foarte crescut pentru cumpărarea de proprietăți imobiliare.

Așa se face că, în 2021, cererea pentru case și apartamente nu doar că nu a scăzut, ba chiar a fost la cote înalte. Mai mult decât atât, reprezentanții agențiilor imobiliare dezvăluie faptul că românii sunt interesați de un confort tot mai mare atunci când își caută o locuință nouă.

În 2021 s-au căutat apartamentele cu suprafețe utili mai mari, dar s-a înregistrat o creștere mare a cererii pe zona de case. Odată cu menținerea restricțiilor de circulație, dar mai ales pe fondul continuării muncii de acasă, românii au conștientizat nevoia de un spațiu mai generos în propria lor locuință.

Așa se face că prețurile apartamentelor cresc precum Făt-Frumos, la final de an. În București, ne spun experții, acestea au explodat cu adevărat.

Bucureștiul a devenit foarte scump

Preţurile au crescut substanţial, în 2021, faţă de anii anteriori. Dacă dezvoltatorii tranzacţionau în 2019-2020 un teren pretabil pentru un bloc la 400-600 Euro/mp, în zonele mediene ale Bucureştiului, anul acesta, preţul pentru acelaşi lot de teren aproape s-a dublat.

În ultima vreme, mulţi dezvoltatori imobiliari – atât din zona de rezidenţial cât şi de retail – au început să caute loturi de teren pentru noi proiecte. Focusul este pe zona centrală, unde unele tranzacţii au ajuns şi la 4.000 – 5.000 Euro (în Piaţa Victoriei) sau 5.000 – 6.000 Euro (în Aviatorilor) pentru un metru pătrat de teren”, a declarat analistul Cristian Necola, de la InvestPoint.

Din nefericire, analiștii economici nu indică faptul că piața ar urma să se calmeze în anul viitor. Inflația va persista, atât la nivelul economiei interne, cât și pe piața internațională, până în 2024.